Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tüm Türkiye’de güvenli konut için kentsel dönüşüm harekâtı başlatırken, yapı denetim kuruluşlarını da yakın markaja aldı. Bakanlık, inşaatın başlangıcından bitimine süreçte sorumlu olan bu kuruluşları affetmedi.
MESLEKTEN MEN EDİLMEYE KADAR GİDİLİYOR
Yapı denetim kuruluşları, Bakanlığın belirlemiş olduğu bazı kriterler çerçevesinde meslekten çıkarılabiliyor. Yapı projesinde yer alan ve arsanın temel raporları ile inşaatın ilgili mevzuata göre incelenmemesi meslekten men edilmede önemli rol oynuyor.
PUANI AZ OLAN DAN ÇOK OLANA DOĞRU İŞ VERİLİYOR
Öte yandan, yapı denetim kuruluşlarının yeni iş almaktan men edilmesi sonrasında kentsel dönüşüm işlemlerinin sekteye uğramaması için geçen yıl önlem alınmıştı. Bakanlık, yapı denetim kuruluşlarının, müteahhitlerle kurduğu ticari bağdan kaynaklanan denetim zafiyetini ortadan kaldıracak bir adım atarak, hangi yapıda hangi yapı denetim kuruluşunun görevlendirileceğini elektronik ortamda belirlemeye başlamıştı. Buna göre, belirlenen üç yapı grubu için ayrı ayrı sıralama yapılıyor. Puanı az olandan çok olana doğru iş veriliyor.
Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği